Tamnocrveno voće - prirodni lijek
Preuzeto: http://zena.blic.rs/Zdravlje/Alternativna-medicina |
Prednosti šipka
- Poznat je kao jak antioksidans i pomaže u oslobađanju teških radikala iz organizma, a nedostatak antioksidansa povećava rizik od raznih oboljenja kao što su srčane smetnje i kancer. Šipak održava organizam zdravim i štiti od mogućih bolesti.
- Organska jedinjenja koja nosi u sebi, smanjuju nivo masnoće u krvi, a samim tim i mogućnost od rizika srčanog i moždanog udara.
- Jedan je od najvećih boraca za dobar imunitet. Svi vitamini koji su dio njega, ojačavaju organizam i povećavaju nivo energije.
- Veliki je borac protiv dijabetesa, jer reguliše nivo šećera u krvi, što je veoma važno za ljude koji boluju od ove bolesti.
- Zahvaljujući ovom čudotvornom voću, žene širom svijeta njeguju svoju kožu, održavaju je mladalačkom bez trošenja mnogo novca.
- Pročišćava krv i pomaže kod mučnine.
- Pomaže kod padavice i kamenca u bubrezima.
- Djeluje umirujuće i sprečava stres.
Preuzeto: http://zena.blic.rs/Zdravlje/Alternativna-medicinaGdje ga pronaći ?
Šipak raste uz živice i uz rubove šuma, po pašnjacima, kršu i vrtovima. Listovi su mu jajoliki, oštro nazubljeni, neparno prerasti. Plod mu je jajolika, crvena boba, slatkokisela okusa, te ima mnoštvo dlaka. Cvate u junu i julu mjesecu, a tada se i beru cvjetovi. Plodovi se beru u jesen.
Preuzeto: http://www.ukusno.net/sipak-riznica-svih-vitamina/
Možete napraviti ...
Kuhajte jednu veliku žlicu zdrobljenog šipka 5 minuta u 3 dl vode. Dodajte 3 - 4 lista paprene metvice. Poklopite i ostavite 2 sata. Nakon toga procijedite. Zasladite s medom i pijte ga tokom dana.
Preuzeto: http://www.cajlijecenjebolesti.com/caj-od-sipka.html
Sastojci:
Priprema:
Oprati šipak i odstraniti mu crne kapice. Staviti ga u duboki lonac, naliti vodu i kuhati da se omekša. Propasirati kroz pasirku, trop sačuvati pa ga još jednom skuhati i pasirati još jednom. Kroz cjediljku pasirati sav prikupljeni sok, koji se treba još jednom pasirati kroz gazu. Staviti na vatru da kuha zajedno sa šećerom. Stalno se mora gustoća mora provjeravati. Vruć pekmes sipati u zagrijane tegle, poredati u toplu pećnicu i ostaviti preko noći. Ujutro staviti poklopce i posluživanje može da počne.
Preuzeto: http://www.coolinarika.com/recept/832061/
Više na :
Šipak se opere, očisti i stavi u veću teglu. U neoštećenom emajliranom sudu prokuha se voda sa šećerom, pa kad se ohladi, rastvorom se preliju plodovi u tegli. Tegla se poveže i ostaje da stoji na sobnoj temperaturi. Vrenje se odvija postepeno i traje nešto duže. Poslije nekoliko mjeseci vino bude spremno za korištenje. Tada se procijedi kroz gustu gazu, između koje se stavi sloj vate i sipa u prokuhane i osušene boce. Boce se zatvaraju plutanim zatvaračem.
Preuzeto: http://www.prirodna-hrana.info/gastro/recepti/zimnica/britanski-ratni-sirup-od-sipka/
Preuzeto: http://www.prirodna-hrana.info/gastro/recepti/zimnica/britanski-ratni-sirup-od-sipka/
Nemojte da Vas lijenost savlada i da nemate volje da tokom jeseni uberete plodove ovog čudotvornog voća. Ljepše je i bolje da se samo liječite prirodnim putem uz razne proizvode šipka, prije svega pekmez i čaj, nego trošenje novca na antibiotike, putem čega uništavate želudac. Ovako spojite ugodno s korisnim i uživajte u slašću prirodnog lijeka. Preporučuje se da svako jutro pojedete jednu kafenu kašiku pekmeza na prazan želudac i time započnete dan. Naravno, po Vašem izboru je da li ćete uživati u pekmezu, čaju ili čaši vina od šipka, važno je da ga primjenjujete u svakodnevnoj ishrani.
Preuzeto: http://www.agroklub.com/vocarstvo/nije-svaki-nar-sipak/14394/
|
Nema komentara:
Objavi komentar